Συγγραφείς

Στέλιος Μουζάκης
Ένας αυθεντικός ερευνητής του πολιτισμού της πατρίδας μας. Με αμέτρητα ταξίδια και επιτόπια έρευνα εδώ και δεκαετίες, έχει κάνει γνωστά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, έχει ασχοληθεί με θέματα του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ενώ έχει συμβάλλει και στην αποκατάσταση παραδοσιακών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων. Το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο, είναι πλούσιο και μοναδικό καθώς αριθμεί 30 μονογραφίες και πάνω από 290 άρθρα. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Έχει συνεργαστεί σε συλλογικούς τόμους και σε ιστορικά λεξικογραφικά έργα. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια ή ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια με πρωτότυπες εισηγήσεις, όπως επίσης και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Είναι τακτικό μέλος επιστημονικών εταιρειών ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, όπως στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (ΕΛΑ), στην Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αττικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος του Center of Greek-Russian Historical Research (CE.HI.R), μέλος της The International Molinological Society (TIMS) κ.ά. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης στη Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια «Υδρία» και στο «Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (ΕΠΛΒΙΠ). Για το έργο του έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις και βραβεία.

 
Διονύσης Λεϊμονής
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… και σήμερα ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Βόλο. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ε.Α.Π. Η μεγάλη του αγάπη για το βιβλίο τον οδήγησε στη δημιουργία της λογοτεχνικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Μιλάμε για το βιβλίο» και στην ενεργό συμμετοχή του σε διάφορους οργανισμούς που έχουν σχέση με αυτό, όπως στην ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), στο Κε.Βι.Μα.Συ. (Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων) και στον Συνδέσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προωθώντας τη φιλαναγνωσία με συμμετοχή σε διοργανώσεις εκδηλώσεων για το βιβλίο, σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σε παρουσιάσεις βιβλίων. Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών διηγημάτων. Δυο από αυτά, «Το Δέκατο Έβδομο Κιβώτιο» (Πατάκη, 2014) και το «Το Τέταρτο Αλογάκι» ( Πατάκη, 2017), αγαπήθηκαν τόσοαλιτιστικό ΄Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2009), «Το Χαμένο Ταίρι», (Ακρίτας, 2009 -Εν πλω, επανέκδοση 2017), «Τα Τίμια Δώρα», (Ήρα, 2013), «Δημιουργική Γραφή στην Τάξη Α΄-Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» (Γράφημα, 2018). Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
 
 
Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, Αρχαιολογία στα Γιάννενα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Παν Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στην Εκπαιδευτική Πολιτική («Η ίδρυση των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα») από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επίσης, εκπόνησε και υποστήριξε Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Στρατηγικές Γονεϊκής Επιλογής στην Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση».
Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: «Μελέαγρος, το Παλληκάρι και ο Κάπρος» (Εκδόσεις Ακρίτας), «Κάθε γωνιά και Αη-Βασίλης» (Εκδόσεις Ψυχογιός) - Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2001, «Ο μικρός τυμπανιστής… των Εξαρχείων» (Εκδόσεις Ψυχογιός) - Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2002, «Καλοκαιρινό μπουρίνι» (Κέδρος, 4η επανέκδοση 2014) - Α΄ Βραβείο Αστυνομικού μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003, «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) - Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2010. Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Ανθολογία Διηγήματος» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με το διήγημά της «Η Συνέντευξη», το οποίο βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Α. Σαμαράκης» το 2000. Για τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά έχει αποσπάσει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003 για το έργο της «ΝΙΝΙΑΝ: Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος Γίγαντας» (θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου) και Κρατικό Βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 για το έργο της «Ιβάν… ο Τρυφερός».
Άλλα έργα της είναι: «Το Μυστήριο της Μυρτιάς» (Εκδόσεις Ακρίτας 2009),  «Με την Πορφύρα και το Χρωστήρα» (Πατάκης 2009), «Ο Κωστής και το θαύμα των Χριστουγέννων» (Ακρίτας), «Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα» (Εκδόσεις Πατάκη - Βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο το 2014), «Το Καλοκαίρι των Αβάρων» (Εκδόσεις Κέδρος 2016 - Βραχεία Λίστα του περ. «Αναγνώστης»). Εργάζεται ως Δ/ντρια Γ/σίου.
 
 
Ελευθερία Ζέη
Η Ελευθερία Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο (Σορβόννη). Διδάσκει νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Atelier de Traduction Litteraire-Sciences Humaines του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Οι κυριότερες δημοσιεύσεις της αφορούν σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας των νεότερων χρόνων (17ος-19ος αιώνας).
 
 
Στέφανος Νομικός
Αρχιτέκτων - Συγγραφέας
Ο Στέφανος Νομικός είναι αρχιτέκτων με εκτεταμένη έρευνα για τους Ανεμόμυλους και τους Νερόμυλους της Ελλάδας. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ) και μέλος της The International Molinological Society (TIMS). Συγγραφέας των βιβλίων:«Ο Ανεμόμυλος στις Κυκλάδες» (Δωδώνη. 1993), «Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας» (ΠΙΟΠ Ομίλου Πειραιώς, 1997), «Η Υδροκίνηση στην Προβιομηχανική Ελλάδα» (ΕΤΒΑ, 1997).
 
 
Γιώργος Σπέης
Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην πληροφορική (για βιοπορισμό) και την εθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως: «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004) κ.ά. Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).
 
 
Καλλιόπη Στάρα
Η Καλλιόπη Στάρα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στα Γιάννενα και το αγαπημένο της Ζαγόρι, όπου βρίσκεται το πατρικό της σπίτι. Από το 2012 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Πολιτισμική Οικολογία. Αγαπά τα βουνά, τα βιβλία, τα παλιά σπίτια, τη θάλασσα, τα μεγάλα δέντρα και τις γάτες. Μαζεύει μανιτάρια και βοτάνια, φυτεύει κήπους και ταξιδεύει με τον καλό της και τις κόρες της. Στις έρευνές της, έχει αφουγκραστεί πολλούς ανθρώπους να μιλάνε για τον τόπο τους, τις ιστορίες του και τη φύση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις, μελέτες και εκδόσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει συνεργαστεί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανισμούς σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ένα από τα πρόσφατα πονήματά της είναι: «Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2015). «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου» είναι το πρώτο της παραμύθι. Τον Φεβρουάριο του 2012 τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
 
 
Ευάγγελος Γρυπιώτης
Ο Ευάγγελος Γρυπιώτης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Νίκαια. Μικρασιάτες οι γονείς του από τα παράλια της Ιωνίας. Εδώ και 25 περίπου χρόνια, μελετά και αποτυπώνει με την τέχνη της μικροναυπηγικής, πλοία σταθμούς στην ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης, με απόλυτο σεβασμό και τεκμηρίωση στην κουλτούρα της κάθε περιόδου. Ορόσημο στην σταδιοδρομία του αποτελεί η βράβευση του, από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο της τάξης των Θετικών Επιστημών, τον Δεκέμβριο του 2013, για την δίτομη μελέτη του με θέμα την ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης του τόπου μας. Το 2015 τo δίτομο έργο μεταφράστηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Κινεζική γλώσσα με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα φιλοξενίας,προβολής και προώθησης αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένων στο «Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας». 
 
 
Άρης Τσικοντούρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Eίναι απόφοιτος του ΣΓΤΚΣ Αθήνας, έχει σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακό τίτλο στο Arts, Design & Humanities ΜΑ - De Montfort University of Leicester. Μετά από είκοσι χρόνια στο χώρο της δημιουργικής διαφήμισης και τη συμμετοχή του σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες ακολούθησε την αληθινή του αγάπη, το βιβλίο. Με ρίζες από δυο άκρες του ελληνισμού, την Πόλη και την Πύλο, δεν θα μπορούσε να μην αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Η μακροχρόνια αυτή αγάπη του, τα αμέτρητα ταξίδια του και η επαφή του με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τον οδήγησε στη συγγραφή, στη συμμετοχή και επιμέλεια εικονογραφημένων εκδόσεων για τον νεοελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, όπως: «Τα ψάρια του τόπου μας», «Θαλασσινά καΐκια και βάρκες του τόπου μας», «Πειρατικά και κουρσάρικα σκαριά των θαλασσών μας»  κ.ά. Έχει συμμετάσχει στη σειρά ντοκιμαντέρ «Ναυς» του Cosmote History και στους «Πειρατές του Αιγαίου» στο OpenTV του Γιώργου Αυγερόπουλου. Το βιβλίο του «Ο "Θησαυρός" των Πειρατών» επιλέχθηκε στη βραχεία λίστα στην κατηγορία «Βιβλία Γνώσεων» στον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY 2018).
 
 
Λεωνίδας Γ. Γουργουρίνης
Ο Λεωνίδας Γουργουρίνης γεννήθηκε το 1974 στο Τορόντο του Καναδά, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η νοσταλγία του πατέρα του για την Ελλάδα τον έφερε στη θερμή θάλασσα της Μεσογείου και ειδικότερα στην Αθήνα, όπου διαμένει μόνιμα. Σπούδασε προγραμματιστής-αναλυτής ηλεκτρονικών υπολογιστών. H απέραντη αγάπη του για την Ιστορία και τη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί μέσα σε μία περίοδο είκοσι και πλέον ετών σε έναν από τους βαθύτερους γνώστες και μελετητές του μυστηριώδους, και σχεδόν άγνωστου για πολλούς, κόσμου των πειρατών και κουρσάρων της Μεσογείου. Είναι συγγραφέας του πρώτου ίσως βιβλίου στην Ελλάδα με συγκεντρωμένες λεπτομερείς αναφορές για τη ζωή πειρατών και κουρσάρων της Μεσογείου, με τίτλο «Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο». Έχει συμμετάσχει στην τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με θέμα την ιστορία της πειρατείας, καθώς και στην τηλεοπτική εκπομπή «Οι πειρατές του Αιγαίου» αναφορικά με τον ρόλο της πειρατείας στη θάλασσα του πολύπαθου Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Έχει παρουσία σε αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι εκτεταμένες μελέτες και γνώσεις του για την πειρατεία προκαλεί το ενδιαφέρον της διεθνούς αρχαιολογικής ερευνητικής ομάδας «Archéologie de la Piraterie des XVIIe-XVIIIe siècles» που το 2020 τον εντάσσει στα ενεργά μέλη της, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Σήμερα, συνεχίζει ακατάπαυστα τη συλλογή και τη μελέτη στοιχείων και ντοκουμέντων που αφορούν τις άγνωστες πτυχές του φαινομένου της πειρατείας και του κούρσου στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Κατάγεται από την Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος διπλώματος Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετεκπαιδεύτηκε στο Piccolo Teatro di Milano. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και είναι μητέρα δύο αγοριών. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της: Η ευτυχούπολη (2013, Εκδόσεις Ψυχογιός), Μια φορά τα παραμύθια (2013, Εκδόσεις Ψυχογιός), Επιστροφή στην ευτυχούπολη (2015, Εκδόσεις Ψυχογιός), Δεν πάω σχολείο! (2016, Εκδόσεις Ψυχογιός), Όλα για τη νίκη (2016, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή), Δε σου το δίνω (2017, Εκδόσεις Ψυχογιός), Μια μέρα στο μουσείο (2017, Εκδόσεις Ψυχογιός), Tango στο φάρο (2018, Δύας Εκδοτική), Μου αρέσω (2018, Εκδόσεις Ψυχογιός), Τα μαγικά ταξίδια του Μάγιο (2019, Εκδόσεις Ψυχογιός), Η βασίλισσα του Ιονίου (2019, Εκδόσεις Ζενίθ).
 
 

Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1976. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα. Σήμερα, υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσοβο, ενώ έχει τιμηθεί με εύσημο μνεία από διεθνείς οργανισμούς για την προσφορά του αυτή. Από το 2010 παρακολουθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του. Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Σύλλογου Κοντοπούλων Κεραμειών. Το 2014 ήταν υπόψηφιος Δημοτικός Συμβουλος Χανίων. Έχει πλούσια δράση σε συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων πολλών Δημοτικών Σχολείων. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου και έχουν ένα κοριτσάκι 9 ετών, την Καλλιόπη. Άλλα παιδικά, συγγραφικά του έργα: «Το χρυσαφένιο κουκούτσι», «Η μαγεμένη ευχή», «Ο μπαμπάς μου. Ο ήρωάς μου», «Τρεις νύχτες. Ένα Θαύμα».

 
Ιάκωβος Λεβέντης
Γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Αρχάγγελος της Ρόδου. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ήθελε να ταξιδέψει για να δει καινούργια μέρη. Ζώντας μακριά από τις ρίζες του, ανακάλυψε την αγάπη του για τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του τόπου του. Πιστός στις αξίες του πρωτοστάτησε στη διάσωση της μικρόσωμης φυλής αλόγων της Ρόδου, και με την συμπαράσταση φίλων συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του «Φαέθων», του συλλόγου που τα προστατεύει. Αστείρευτος σε ιδέες και ενέργεια, καταπιάστηκε πρόσφατα με κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτόν, τη συγγραφή. Με αμείωτο ενθουσιασμό, επιμονή και υπομονή συνεχίζει να υποστηρίζει τους σκοπούς του «Φαέθων», που είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο του τόπου του, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
 
 
Αλίκη Στην (Steen) 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Όνειρό της ήταν πάντα η ζωγραφική και ό,τι είχε σχέση με τα παιδιά, τη φύση και τα ζώα. Και τ’ όνειρο έγινε πραγματικότητα όταν το 1996 η οικογένειά της ξεκίνησε το πρόγραμμα «ΣΙΛΒΑ» στο οικογενειακό τους κτήμα στην Κέρκυρα, με στόχο τη διάσωση και αξιοποίηση της αιγαιοπελαγίτικης φυλής αλόγων. Μιας φυλής, που αντιπροσωπεύεται κυρίως από το σκυριανό αλογάκι. Έτσι η Αλίκη άρχισε να ασχολείται με αυτά που αγαπούσε από παιδί. Για να πετύχει όμως τους τολμηρούς στόχους του προγράμματος, συνεργάστηκε με επιστήμονες της γενετικής στο Βέλγιο και στις Η.Π.Α., με πολιτικούς, χορηγούς και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε και τη HORSE ART (www.horseart.org), το εικαστικό τμήμα του προγράμματος «ΣΙΛΒΑ», με στόχο την προώθηση καλλιτεχνών που έχουν σαν θεματολογία τους το άλογο. «Το Αλογάκι» είναι το πρώτο της βιβλίο με πρωταρχικό σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στη διάσωση και αξιοποίηση του σκυριανού αλόγου.
 
 
Μαρία Μουζάκη - Χιονάτου
Γέννημα θρέμμα της Τζιας (Κέας). Γεννήθηκε το 1955 και από μικρή τής άρεσε να ακούει ιστορίες παλιές, θρύλους και παραδόσεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες του τόπου της. Συγκέντρωνε με αγάπη παλιά αντικείμενα, τα κατέγραφε και τα συντηρούσε. Και σαν μεγάλωσε, έβαλε στη ζωή της σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου της. Έτσι το 2011, με τη βοήθεια της οικογένειάς της, μετέτρεψε το πατρικό της σπίτι στο «Λαογραφικό Μουσείο Κέας» για να εκθέσει όλα αυτά που με πολύ κόπο είχε μαζέψει. Παράλληλα έφτιαξαν κηποθέατρο όπου πραγματοποιούν πολιτιστικές και διαδραστικές εκδηλώσεις, ενώ το 2015 οργάνωσε το παιδικό εργαστήρι του Μουσείου για να γνωρίσουν τα παιδιά τη λαογραφία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Για την προσφορά της στον πολιτισμό, της απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι και διακρίσεις, από τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο Φίλων Κέας. Από τον Όμιλο για την Unesco προτάθηκε το 2017 για το βραβείο «EUROPA NOSTRA» της Ε.E. Άλλα συγγραφικά της έργα είναι: «Ο Ξωτάρης της Τζιας» (2009), «Τζιώτικο Γλωσσάρι και Γνωμικά» (2011), «Η Ωραία Ελένη της Τζιας» (2012), «Τον Καιρό του Λάμπρου» (2013), «In the days of Lambros (2014), «Το Ταξίδι του Κριθινίτη» (2015) και «Τζιώτικες Παραδοσιακές Συνταγές» (2016).
 
 
Σταμάτης Βλαχοδημήτρης
Γεννήθηκε στις 2 Φλεβάρη του 1934. Έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη φρίκη και τη δυστυχία του πολέμου. Την ίδια περίοδο ορφάνεψε από πατέρα και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει στα ψαροκάικα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής κατάφερε να γίνει καραβοκύρης. Η βαθειά γνώση του για τη θάλασσα τον οδήγησε στον τουρισμό, όταν στην Ύδρα τη δεκαετία του ‘50 βρισκόταν σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλη αγάπη εκτός από τη θάλασσα, έχει και για τη μουσική. Παίζει από μικρός ακορντεόν. Αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος ένιωσε την ανάγκη να αποτυπώσει στο χαρτί τις δυσκολίες της ζωής του. Γι’ αυτό και γράφει βιβλία που στηρίζονται σε αληθινές ιστορίες. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η αυτοβιογραφία του «Αναμνήσεις μιας ζωής» και το δεύτερο «Αγάπη χωρίς σύνορα».
 
 
Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη
Γεννήθηκε στην Ερμιόνη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Κρανιδίου και τελείωσε το Ράλλειο Γυμνάσιο θηλέων Πειραιά. Σπούδασε Νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΔΕ και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Φοίτησε στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπηρέτησε για εννέα χρόνια ως Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Νομού Κυκλάδων. Δίδαξε σε πολλά Προγράμματα επιμόρφωσης Νηπιαγωγών, αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Έχει γράψει και δημοσιεύσει εργασίες και άρθρα για τη Διδακτική στην Προσχολική Αγωγή. Αρθρογραφεί στα περιοδικά «Στην Ερμιόνη... άλλοτε και τώρα» και «Saronic Magazine», και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία και τη λαογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας της. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Έργα της είναι: «Κουβέντες της ψυχής και του πελάγους» (2009), προσωπική ποιητική συλλογή, «Οι σφουγγαράδες της Ερμιόνης» (2012), «Σ’ εκείνους που έχτισαν την Ερμιόνη» (2015).