Όραμα

Αρτέον: ρημ. επιθ. του ρ. αίρω, πρέπει να άρη, να σηκώσει τις εκ του μέσου // αφαιρετέον: Σωκρ. π. Στοβ. 13,48 ούτε εκ του κόσμου τον ήλιον ούτε εκ της παιδείας αρτέον την παρρησίαν.

H ιδέα της ΑΡΤΕΟΝ Eκδοτικής γεννήθηκε από την αγάπη μας για τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου που ζούμε. Aπό τη θέλησή μας να γνωρίσουμε την κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική, ιστορική και οικονομική πραγματικότητα των γενιών που έζησαν πριν από εμάς σε αυτό τον τόπο. Tην καθημερινότητα και γνώση απλών ανθρώπων που χτίστηκε σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο φως και χρώμα. Να δώσουμε τη γνώση για τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, την Ιστορία και το Φυσικό Περιβάλλον, κάτω από μία νέα οπτική, μία νέα αισθητική, ένα νέο συνδυασμό, ένα νέο τρόπο που θα είναι προσαρμοσμένος στο σημερινό πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σε μια εποχή γεμάτη σύμβολα, πρότυπα, εικόνες και πληροφορίες που μας επηρεάζουν καθημερινά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αισθητική και η οπτική των εκδόσεών μας θα καταφέρουν αν σταθούν επάξια ανάμεσά τους. Θα καταφέρουν να αναδείξουν πάλι τη χαμένη γνώση των τελευταίων αιώνων. Nα προβάλουν τα πρότυπα που αγνοήσαμε στην πορεία του χρόνου. Mόνο έτσι μπορεί να αφυπνίσει, να προβληματίσει, να κινητοποιήσει και στο τέλος να φέρει σε δημιουργική δράση το κοινό. Δράση του πνεύματος και της τέχνης που θα είναι στηριγμένη στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου που γεννηθήκαμε.

Δεν προτείνουμε την απομόνωση στο σφαιρικό χωριό που δημιουργήθηκε. Προτείνουμε τη συμμετοχή και την ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμών αφού όμως έχουμε καθορίσει πρώτα την δική μας ελευθερία, ισορροπία, αρμονία και σχέση με τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, τον τόπο μας και τον πολιτισμό του. Mόνο έτσι θα αντιληφθούμε ποιοι πραγματικά πρέπει να είμαστε. Δεν φοβόμαστε τα ξένα πολιτιστικά στοιχεία. Aντίθετα πιστεύουμε ότι αν αυτά τα αφομοιώσουμε σωστά και τα μεταπλάσουμε στον δικό μας πολιτισμό, μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στο μέλλον. Όταν όλοι γίνουμε μέρος μιας ενέργειας πολιτισμού βασισμένου στη συσσωρευμένη γνώση αιώνων, στην αρμονία και στις αρχές που διατήρησαν οι προγονοί μας και που μπορούν να είναι η βάση που εξασφαλίζει την ηθική και πνευματική επιβίωσή μας στο διάβα του χρόνου. Όταν αφού γνωρίσουμε τον πολιτισμό και την ιστορία των προγόνων μας, τα διατηρήσουμε στο παρόν και τα μετατρέψουμε σε δημιουργική δράση ώστε να τα εξελίξουμε στο μέλλον, μέχρι να έρθει και η δική μας σειρά να τα δώσουμε στις επόμενες γενιές.