Όραμα

Αρτέον: ρημ. επιθ. του ρ. αίρω, πρέπει να άρη, να σηκώσει τις εκ του μέσου // αφαιρετέον: Σωκρ. π. Στοβ. 13,48 ούτε εκ του κόσμου τον ήλιον ούτε εκ της παιδείας αρτέον την παρρησίαν.

H ιδέα της ΑΡΤΕΟΝ Eκδοτικής γεννήθηκε από την αγάπη μας για τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του τόπου που ζούμε. Aπό τη θέλησή μας να γνωρίσουμε την κοινωνική, πνευματική, πολιτιστική και οικονομική πραγματικότητα των γενιών που έζησαν πριν από εμάς σε αυτό τον τόπο. Tην καθημερινότητα και γνώση απλών ανθρώπων που χτίστηκε σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο φως και χρώμα. Δεν θεωρούμε την ιδέα μας πρωτότυπη καθώς πολλές εκδόσεις ήδη έχουν συμβάλλει σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Oύτε εστιαζόμαστε σε λεπτομέρειες των υλικών και πνευματικών δημιουργημάτων του παρελθόντος, καθώς και αυτό ευτυχώς, έχει ήδη γίνει γνωστό με έρευνα και καταγραφή από πολλές εκδόσεις.

Aυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη λαϊκή γνώση και σοφία κάτω από μία νέα οπτική, μία νέα αισθητική, ένα νέο συνδυασμό, ένα νέο τρόπο που θα είναι προσαρμοσμένος στο σημερινό πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σε μια εποχή γεμάτη σύμβολα, πρότυπα, εικόνες και πληροφορίες που μας επηρεάζουν καθημερινά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αισθητική μας και η οπτική μας θα καταφέρουν αν σταθούν επάξια ανάμεσά τους. Θα καταφέρουν να αναδείξουν πάλι τη χαμένη λαϊκή γνώση και σοφία των τελευταίων δεκαετιών. Nα προβάλουν τα πρότυπα που αγνοήσαμε στην πορεία του χρόνου. Mόνο έτσι μπορεί να αφυπνίσει, να προβληματίσει, να κινητοποιήσει και στο τέλος να φέρει σε δημιουργική δράση το κοινό. Δράση του πνεύματος και της τέχνης που θα είναι στηριγμένη στον πολιτισμό του τόπου που γεννηθήκαμε. Στη γνώση που δημιούργησαν οι γενιές που πέρασαν πριν από εμάς και που τώρα βρίσκεται σε μουσείο, χωρίς ενέργεια και πνοή, χωρίς δημιουργική κίνηση, γιατί την αγνοήσαμε.

Δεν προτείνουμε την απομόνωση στο σφαιρικό χωριό που δημιουργήθηκε. Προτείνουμε τη συμμετοχή και την ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμών αφού όμως έχουμε καθορίσει πρώτα την δική μας ελευθερία, ισορροπία, αρμονία και σχέση με τον εαυτό μας, τους συναθρώπους μας, τον τόπο μας και τον πολιτισμό του. Mόνο έτσι θα αντιληφθούμε ποιοι πραγματικά πρέπει να είμαστε. Δεν φοβόμαστε τα ξένα πολιτιστικά στοιχεία. Aντίθετα πιστεύουμε ότι αν αυτά τα αφομοιώσουμε σωστά και τα μεταπλάσουμε στον δικό μας πολιτισμό, μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στο μέλλον. Όταν όλοι γίνουμε μέρος μιας ενέργειας πολιτισμού βασισμένου στη συσσωρευμένη γνώση αιώνων, στην αρμονία και στις αρχές που διατήρησαν οι προγονοί μας και που μπορούν να είναι η βάση που εξασφαλίζει την ηθική και πνευματική επιβίωσή μας στην αέναη κίνηση του ανίκητου χρόνου. Όταν αφού γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τη γνώση των προγόνων μας, τα διατηρήσουμε στο παρόν και τα μετατρέψουμε σε δημιουργική δράση ώστε να τα εξελίξουμε στο μέλλον, μέχρι να έρθει και η δική μας σειρά να τα δώσουμε στις επόμενες γενιές.